top of page

biografi

" Att komponera handlar för mig om att skapa ny form och mening ur ett historiskt laddat material.
20180730_200333.jpg

Hans Gurstad-Nilsson, född i Kalmar 1965, har en bakgrund som arkeolog och gitarrist. I tjugoårsåldern lämnade Hans hemstaden för Stockholm och under åren 1986-1990 var han medlem i gruppen Triangulus och gitarrorkestern Gitarrsis. Konstellationerna bestod av musiker från välkända musikrörelseband som Ragnarök, Samla Mammas Manna, Kebenekajse och Dag Vag. Det blev formativa år med turnéer, TV-framträdanden och egna kompositionsuppdrag för Sveriges Radio.

Efter studier i Lund följde drygt tio år som arkeolog vid länsmuseet i Kalmar. Men 2005 återvände Hans till musiken. Under 2005-2008 studerade han komposition vid Gotlands tonsättarskola för bland andra Per Mårtensson, Henrik Strindberg och Sven-David Sandström. Och 2013 tog han masterexamen i komposition vid Högskolan för scen och musik i Göteborg efter studier för bl a. Ming Tsao, Joel Eriksson och Ole Lützow-Holm. 

Hans har samarbetat med orkestrar och ensembler som Vokalharmonin, Norrköpings symfoniorkester, Camerata Nordica, Musica Vitae, Blåsarsymfonikerna, Vokalkvartetten Vox, Varbergs kammarkör och solister som Per Nyström, Zéphyrin Rey-Bellet, Ann Elkjär, Jonas Olsson, Erik Wickström, Karolina Andersson, Daniel Berg och Seth Josel. Hans musik har bland annat framförts på Göteborgs Operan och i radio och TV. Hans musik rör sig i ett gränsland mellan samtid och tradition, mellan det berättande och det abstrakta, mellan struktur och intuition.

bottom of page