top of page

biografi

" Att komponera handlar för mig om att skapa ny form och mening ur ett historiskt laddat material.
20180730_200333.jpg

Hans Gurstad-Nilsson, född i Kalmar 1965, har en bakgrund som arkeolog och gitarrist. I tjugoårsåldern lämnade Hans hemstaden för Stockholm och under åren 1986-1990 var han medlem i gruppen Triangulus och gitarrorkestern Gitarrsis. Konstellationerna bestod av musiker från välkända musikrörelseband som Ragnarök, Samla Mammas Manna, Kebenekajse och Dag Vag. Det blev formativa år med turnéer, TV-framträdanden och egna kompositionsuppdrag för Sveriges Radio.

Efter studier i Lund följde drygt tio år som arkeolog vid länsmuseet i Kalmar. Men 2005 återvände Hans till musiken. Under 2005-2008 studerade han komposition vid Gotlands tonsättarskola för bland andra Per Mårtensson, Henrik Strindberg och Sven-David Sandström. Och 2013 tog han masterexamen i komposition vid Högskolan för scen och musik i Göteborg efter studier för bl a. Ming Tsao, Joel Eriksson och Ole Lützow-Holm. 

Hans har samarbetat med orkestrar och ensembler som Vokalharmonin, Norrköpings symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, Camerata Nordica, Musica Vitae, Vokalkvartetten Vox, Varbergs kammarkör och solister som Jonas Olsson, Per Nyström, Karolina Andersson, Daniel Berg, Erik Wickström, Zéphyrin Rey-Bellet och Seth Josel. Hans musik har bland annat framförts på Göteborgs Operan och i radio och TV. Hans musik rör sig i ett gränsland mellan samtid och tradition, mellan det berättande och det abstrakta, mellan struktur och intuition.

bottom of page