video

A L V

 

A L V är ett stycke för solocello inspirerat av berättelser kring den övergivna byn Dröstorp på Ölands Stora Alvar. Här tolkar cellisten Per Nyström stycket i en inspelning från Kulturhuset Zokker, Mörbylånga i samband med uruppförandet 18 september 2021.

 

Ordet alv, som troligen ligger bakom benämningen alvar, är den obrukbara jordmånen under matjorden, en sinnebild av de karga förhållanden som rådde för Dröstorps inbyggare.

Film: Oddbjörn Andersson

Ljud: Magnus Bergman

Postproduktion: Hans Gurstad-Nilsson

"

Från början hade jag tänkt utgå från stillheten i ödebyn. Men under arbetets gång gjorde sig de mustiga berättelserna om boskapstjuven Bohman påminda. Berättelsen om hur han påstås ha dansat ihjäl kreaturen är makaber men samtidigt storslagen, en sorts urscen, en bild av livskampen.

G A N

 

G A N är ett verk för kammarensemble inspirerat av avantgarde konstnären Gösta Adrian-Nilssons bildvärld. Gösta Adrian-Nilsson (GAN) (1884-1965) från Lund var en av pionjärerna i den svenska 1900-talskonsten. Här ett utdrag från två workshops med dansare och musiker på Kalmar teater och Artisten i Göteborg 2018.

 

Koreografi och dans: Ingrid Rosborg och Camille Marchadour

Musiker: Carl Marttala, oboe, Jonas Olsson, piano, Daniel Berg

och Fredrik Duvling, percusssion.

Scenbild och ljusdesign: Bengt Gomér

Film: Kåre Persson

G A N  Kalmar slott

Cellisten Zéphyrin Rey-Bellet och pianisten Erik Wickström spelar två utdrag ur G A N i en konsert från Kalmar Slott 26 februari 2021.

https://www.gurstad.se/video-login

För lösenord mejla förfrågan till hansgurstad@gmail.com

 

Ur festivalen Avantgarde 101 till 100-årsminnet av Svenska Baletten.

Avsnitt: Musikens utveckling och inspiration - då och nu.

Se hela programmet här:

https://byteatern.se/avantgarde-101

Produktion:

Carolina Johansson: Barn- och ungdomsproducent, Länsmusiken

Kristina Flygare, Dansutvecklare, Byteatern - Kalmar läns teater

En samproduktion mellan Länsmusiken - Kalmar läns musikstiftelse, Camerata Nordica, Byteatern - Kalmar läns teater och Kalmar kommun.